FÔR/FÔRING

Tid for jordprøver

Representative jordprøver er grunnlaget for en god gjødselplan.

Ragnhild Borchsenius

Fagkoordinator grovfôr Norsk Landbruksrådgiving

Mye tyder på at det blir krav om hyppigere jordprøver i ny forskrift om gjødselplanlegging. Rådgiver Ella-Marie Furuhovde, NLR SA i full gang med jordprøvetaking.

Foto: Tun Byrå.

Jordprøvene er det viktigste grunnlaget for riktig gjødslingsplanlegging og rett kalking. Systematisk uttak og kartfesting av jordprøver er derfor også grunnlaget for best mulig avling og god økonomi i produksjonen. Norsk Landbruksrådgiving hjelper deg å ta representative prøver som gir deg det beste utgangspunktet og sender prøvene til analyse.

Forskrift om gjødselplanlegging på høring

Representative jordprøver er grunnlaget for en god gjødselplan. I Norge er gjødslingsplanleggingen regulert ut fra Forskrift om gjødselplanlegging. I forskriften står blant annet følgende:

«Representative jordprøver skal i hovedsak tas hvert 4.– 8. år, og det skal minimum rekvireres analyser for pH, fosfor, kalium, glødetap eller gis skjønnsmessig vurdering av moldinnhold».

Vi vet at forskriften er ute til høring, og det er ikke usannsynlig at det kommer nye retningslinjer, men aktualiteten av jordprøver blir ikke mindre av den grunn. I første utkast ligger et forslag om uttak av jordprøver hvert 4. år, og at alle jordprøver skal koordinatfestes.

Posisjonsbestemte jordprøver

Det skjer mye innen presisjonsgjødsling og kalking, og for mange er derfor systematisk uttak av posisjonsbestemte jordprøver høyst aktuelt. Systematisk uttak av jordprøver gir mulighet for å variere dyrkingstiltak og bruk av innsatsfaktorer som gjødsel og kalk innenfor hvert skifte. Det som skiller disse jordprøvene fra tradisjonelle prøver er flere prøver per skifte. Skal jordprøvene brukes til presisjonskalking eller gjødsling anbefales en jordprøve per 7-8 dekar.

Tradisjonelle prøver blir også posisjonsbestemte eller koordinatfestet når de tas ut av NLR. Med ensartet jord kan ei prøve dekke 25-30 dekar. Koordinatfesting er foreslått som et krav i den nye gjødselvareforskriften.

Jordkart, jordprøvetolk og kalkplan

Hvordan tolke jordanalysene? NLR har utviklet flere verktøy som gjør det lettere å tolke analyseresultatene. Jordkart og jordprøvetolken er to ulike produkter tilpasset tolking av systematiske jordprøver, eller tradisjonelle jordprøver. Kalkplan er styrefiler til kalking med GPS.

Jordprøver er av stor verdi for optimal gjødsling. Utgift til inntekts ervervelse, bra for miljøet, og ikke minst for kvaliteten av sluttproduktet.